Коджи Йошида

Степен: 7-ми дан, шихан Айкикай Такаока
Коджи Йошида сенсей е роден през 1951 г. в префектура Тояма, Япония. На деветнадесетгодишна възраст той заминава за Токио, за да се обучава при Шоджи Нишио сенсей и продължава да бъде пряк негов ученик повече от 34 години.
Той е носител на 7-ми дан по всяко едно от следните изкуства: айкидо (шихан Айкикай Такаока), иайдо (Тохо Иайдо), иайдо ренши (Мусо Шинден-рю) и шодо (калиграфия).
През 2000 г. е назначен от Нишио сенсей да провежда семинари в САЩ, Франция, Украйна, както и в други европейски страни.
През 2005 г. е поканен да преподава в рамките на Айки Експо в Лос Анджелис.
Йошида сенсей преподава основата и същината на принципите на айкидото на Нишио сенсей чрез техниките с голи ръце, които също така са изразени и с помощта на бокен, джо и меч. Нишио сенсей винаги е казвал, че за да предпазим айкидо от гибел, ние трябва да поддържаме изкуството съвременно чрез непрестанни ревизии и подобрения. Йошида се е заел майсторки със задачата да продължи разширяването и усъвършенстването на айкидо чрез създаването на по-детайлни кен-тай-кен, кен-тай-джо и Тохо иайдо форми, които все повече съответстват на техниките с голи ръце. Неговите подобрения осигуряват един по-лесен начин неговите ученици да съзрат важните уроци и взаимовръзки, които оръжията предоставят, за да бъдат осъзнати техниките с голи ръце.
Всички използвани материали са собственост на техните притежатели.
Нагоре